Dzieki za odpowiedz piotrek_os. A co do lusteka czy może coś tam pęknąc co powoduje że nie zatrzymuje sie na swoim miejscu czy tylko jest to wina mrozu??
Dzieki za wszystkie odp.
Siedzę sobie tak w moim ok 10 m2 pokoiku, który szczęśliwie ma okna na zachód, więc chyba nie muszę mówić jak w nim jest po południu i wieczorem.
I tak sobie pomyślałem coby może sprawić sobie jakiś wentylatorek. Ma ktoś coś takiego i używa bądź używał.
Możecie coś polecić? Na co zwrócić uwagę poza gwarancją?
akurat ja mam taki wentylatorek z tesco za 100zł, wieczorem do snu włączamy go i jest miło i przyjemnie ale w ciągu dnia szału nie robi, jedynie jak sie chłodno zaczyna robic wtedy jest ok
Nie ma chyba takich konkretów na które trzeba zawracać szczególną uwagę, bo raczej wszystkie mają przynajmniej dwa stopnie dmuchania i kręcąca się "czaszę". Ja akurat teraz, w taki upał mam katar, kaszel i gardło mnie boli i albo przez klimę, wentylator, otwartą szybę w samochodzie, zimne napoje, lody. Tak więc trzeba z ochładzaniem się ostrożnie, ale ja gówniarz jestem, więc sobie wybaczam.
Usługi tokarskie, frezarskie
Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.
Jakieś ścierwo i do mnie się przypałętało, ale to po części zawdzięczam klimie i przejażdżce na motocyklu
A jeśli chodzi o wentylatorek to myślę, że chociażby wprawi powietrze w pokoju w ruch i będzie może lepsza wymiana. Bo przy tych upałach to przecież ruch powietrza jest znikomy i można ukisnąć.
Ja tez cos takiego używam właśnie wieczorkiem i również do snu, to przydatna opcja jest funkcja "SLEEP" tak jak np w wieży, czyli czasowe wyłączanie. Moim zdaniem bardzo przydatne bo po co ma cala noc kręcić jak ustawisz sobie na 60min i w tym czasie napewno zaśniesz...
Wentylatorek to fajna sprawa - jedyne co mogę ci poradzić to to, żebyś wybrał cichy - trudno to zbadac w sklepie niestety, ale jak ma 2 biegi (wiekszość ma co najmniej2) to jak grzeje na maksa to właczasz dopalacz na 2 a w nocy na 1 cichutko pracuje i da się spać. Kupiłem pierwszy co mi w ręce wpadł, w Kauflandzie za chyba 3 dychy - srednica jakieś 20cm. Działa pięknie już 3 lata. No i do pokoju 10m2 to chyba taki właśnie mniejszy, bo jak zainstalujesz śmigło połmetrowe to będziesz siedział w goglach bo ci oczy będą łzawić od wiatru
Powiem tak - im wieksze "śmigło" tym mamy praktycznie 99% pewności ze wentylator bedzie działal cicho, ponieważ potrzebuje mniejszej prędkości do dmuchania. Nalezy również zwrócić uwagę na kąt ustawienia łopat. Niektóre wentylatory (szcz. tzw. chińszczyzna) ma łopaty śmigła prawie na płask co sprawia ze wentylator nawet na max obrotach bedzie dmuchal kiepsko. Dobrze też żeby siatka okalajaca śmiglo nie była zbyt gęsta poniewaz bedzie to dodatkowo generowało hałas. Ciężko pewnie bedzie teraz znaleść taki wentylator Ja swój kupiłem 3 lata temu i drugiego takiego jeszcze nie znalazłem
Ważną sprawą wpływająca na hałas jest osłona śmigła. Z tego co zauważyłem oslony z drucikami splecionymi w małą kratkę są zdecydowanie głośniejsze od takich gdzie są pojedyńcze druty rozchodzące się od wewnątrz niczym promienie słońca.
Kratę ze śmigła zawsze można ściągnąć
---------------------------------------------------------
Tez mam okna na zachód.
Postaraj się o jakieś rolety do okien. Używam wewnętrznych
U mnie się sprawdzają, w dzień są opuszczone (pokój się nie nagrzewa)
Jak wracam podnoszę max 20 cm i wystarcza aby nie było za ciemno.
Zakupiłem coś takiego http://allegro.pl/item1078831208_wen...lotem_55w.html i średnio polecam ze względu na jakość. Pierwszy był wadliwy i musiałem odesłać na koszt sprzedawcy, drugi przysłany działa do tej pory. Dwa lata gwarancji i pełne sterowanie z pilota łącznie z programatorem czasu pracy.
Mój Severin mieli to upalne powietrze w pokoju już 3-ci sezon i dzięki niemu da sie przeżyć...
Ale jak tak dalej pójdzie z klimatem to trza będze zainwestować w jakiś mały klimatyzator :diabelski_usmiech
panowie , ja właśnie kupiłem , w saturnie jest mpm product za 70 czy 80 zł 24 mc gwarancji. bardzo cichutki i takowy sobie kupiłem. za to w Lerła Merlę ( LM) jest stojący dość duży za 60 czy 70. niestety nie wiem jak firma i jak z gwarancją , widziałem tylko wystawowy. ale chyba ludzie wykupują to na potęge bo zostały tylko 3 na półce która była dość znacznych rozmiarów. w sumie to sam bym kupił taki jak bym wcześniej nie zaszedł do saturna
A więc nastał miły chłodek :szeroki_usmiech .
Troszkę sobie poczekałem, ale wentylatorek w końcu doszedł. Jako, że niby austriacki produkt to spodziewałem się trochę lepszego wykonania, ale to tak tylko żeby się do czegoś przyczepić. Silnik pracuje cicho, ale szmer powietrza między kratkami słychać
Zobaczę jak to będzie w nocy i jak będzie przeszkadzało to zawsze osłonę można zdjąć.
Komentarz